Tietoa ja tulkintaa biorytmeistä

Sigmund Freudin ystävä Wilhelm Fliess (1858-1928) loi teorian ihmisen mielialojen, fyysisen toimeliaisuuden ja älyllisen elämän rytmistä 1900-luvun alussa. Hän vaikutti Freudin ajatteluun myös laajemmin välittämällä kosmologisia ideoita hänelle. On luultavaa, että Fliess oli ensimmäisiä, joka kertoi Freudille myös astrologiasta, jota Freud ei suinkaan heti kättelyssä hylännyt vaan totesi sen vaikutuksen perustuvan todennäköisesti  siihen, että astrologi poimi kartan avulla telepaattisia vinkkejä asiakkaasta.

Fliessin jälkeen biorytmiä on tutkittu paljon, erityisesti 1960-ja 70-luvulla Keski-Euroopassa ja USA:ssa. Monet suuret yhtiöt ottivat biorytmin vakavasti ja alkoivat soveltaa sitä henkilökuntansa tarpeisiin pyrkien minimoimaan kriisipäivien aiheuttamia riskejä.

Kolme säännöllisesti vaihtuvaa biorytmiä ovat

1. Fyysinen jakso, pituus 23 päivää. 
Fyysinen jakso kertoo millaisessa vireessä hermoston ja lihaksiston yhteispeli on ja miten syvää on 
aktiivisuuden laatu. Toimintatarmo, kyky kohdata suoraan vaikeuksia, panna asioita liikkeelle ja saada  asiat toimimaan kuuluvat fyysisen rytmin alaisuuteen.

2. Tunneherkkyyden jakso, pituus 28 päivää 
Tunnejakso nimensä mukaan kertoo rytmistä, jonka kuluessa tunne-elämämme viretaso nousee ja laskee.  Tunnetilamme vaikuttavat suuresti siihen, miten vastaanotamme ihmisiä, menemme mukaan ihmissuhteisiin,  miten seurallisia olemme, millaista on kykymme rakastaa muita ja välistää muista ihmisistä. 

3. Älyllinen jakso, pituus 33 päivää. 
Älyllinen jakso mittaa missä vaiheessa havaintokykymme ovat, miten saamme tietoa ympäristöstä aistien  kautta, miten intensiivistä on kykymme yhdistellä havaintoja, kokemuksia ja lukemaamme käsillä olevissa  tilanteissa ja tehtävissä..

Biorytmi-kaavio koostuu aaltoviivoista, jotka nousevat ja laskevat säännöllisessä rytmissä.  Keskellä kaaviota kulkee neutraali viiva, jonka yläpuolelle kohoavat rytmit kuvaavat innostunutta vaihetta, alapuolella taas passiivista rytmin vaihetta. Jos jokin rytmikäyrä on ylittämässä vaakasuoran viivan, rytmi on kriittisessä vaiheessaan. Kriittinen vaihe merkitsee siirtymistä passiivisesta tilasta aktiiviseen tai päinvastoin, jolloin ihmisen elimistössä tapahtuu muutoksia, jotka sopeuttavat ihmistä näihin rytmin vaihdoksiin. Siksi ne ovat myös riskialttiita päiviä, jolloin voi tehdä jotain tavallisuudesta poikkeavaa. Voi sanoa, että silloin ihminen ei toimi totunnaisesti vaan voi tehdä väärinarviointeja, virheitä ja erehdyksiä. Pahimmillaan tämä johtaa myös onnettomuusalttiuteen. Yhden viivan kriittinen päivä ei ole mitenkään vaarallinen, kaksi herättää arveluja ja kolme voi lisätä riskialttiutta suuresti. 

Fyysinen jakso positiivisella puolella
Olet toimelias, tarmokas ja eteenpäin tahtova. Koet pystyväsi työhön, toimintaa ja päätöksiin. Olet valpas ja aistit toimivat ja reagoivat hyvin. 
Fyysinen jakso negatiivisella puolella
Kuntosi ei kestä mitään ylimääräistä ponnistelua tai pinnistettyjä istuntoja etkä pystyt olemaan valppaana kaiken aikaa. Voit tuntea väsymystä, kyllästymistä tai tarvetta päästä vaikeita tilanteita karkuun. 
Fyysisen jakson siirtymävaihe
Voit olla väärässä paikassa väärään aikaan. Et hallitset itseäsi parhaalla tavalla ja lipsahdukset, onnettomuudet tai väärin menneet asiat voivat olla mahdollisia.

Tunnekäyrä positiivisella puolella
Olet avoin, seurallinen ja valmis vastaanottamaan ihmisiä elämääsi. Sinulla on vähän varauksia ihmisten suhteen. Avaudut helposti juttelemaan ja voit tuntea tarvetta saada emotionaalinen kontakti ihmisiin. 
Tunnekäyrä negatiivisella puolella
Tunnet kaiken liian henkilökohtaisesti ja koet ettei sinua arvosteta ihmisenä eikä sinusta pidetä tarpeeksi. Voit esiintyä oikullisena ja purkauksellisena riitelevänä tai yhteistyöhön haluttomana.
Tunnekäyrä siirtymävaiheessa
Olet hermostunut, jännittynyt ja voit tehdä outoja ratkaisuja tai päätöksiä ihmisten suhteen. Et pysty arvioimaan ihmisiä puolueettomasti ja voit ärtyä itse tai ärsyttää muita.

Älyllinen käyrä positiivisella puolella
Mielesi toimii sujuvasti ja rakentavasti. Pystyt kokoamaan tietojasi ja  viisauttasi käsillä oleviin asioihin ja voit yhdistellä asioita nopeasti, luovasti ja omintakeisesti. Arvostelukykysi toimii hyvin.
Älyllinen käyrä negatiivisella puolella
Voit olla tyhjentynyt, ajatukset ovat myöhässä tai ovat lainassa muilta etkä jaksa keskittyä mieltäsi uusiin suorituksiin. Voit joutua väärille ideoiden raiteille tai hedelmättömiin spekulaatioihin. Arvostelukykysi toimii huonosti. 
Älyllinen käyrä siirtymävaiheessa
Olet epävarma ja hajanainen. Yhteispeli toimintojen kesken ei pelaa hyvin. Saatat olla sekä yli-innokas että yhtäkkisesti puhti on poissa ja haluat tehdä jotain mutta kuin mitä pitäisi. Kehosi ja mielesi eivät ole oikein synkronissa keskenään.

Jo näitä yksittäisiä rytmejä seuraamalla pystyt suunnittelemaan elämääsi mukavammille raiteille.
Jokaiselle rytmiyhdistelmälle on olemassa vielä oma tulkintansa. Seuraavassa Raimo Nikulan tulkinnat 27 eri vaihtoehdosta. Osa näistä tulkinnoista on voimassa useita päiviä ja osa vain
yhden päivän. 

Merkkien selitykset

F = Fyysinen käyrä
T = Tunnekäyrä
Ä = Älyllinen käyrä

+ = positiivinen jakso (käyrä keskiviivan yläpuolella)
- = negatiivinen jakso (käyrä keskiviivan alapuolella)
X = Kriittinen jakso (käyrä keskiviivalla) 

F+, T+, Ä+
Kaikki rytmit ovat positiivisessa vaiheessa. Olet huippuvireessä, aloitekykyinen, tehokas fyysisesti, innostunut, positiivinen ja ympäristöön iloa ja elämänhalua henkivä ja nopeasti hoksottimia käyttävä – kaikkea yhdessä. Olet valmis suuriin tekoihin ja pystyt elämään sopusoinnussa oman luonteesi kanssa loukkaamatta ympäristöä tarmokkuudellasi.

F+, T+, Ä-
Fyysinen ja henkinen kuntosi on loistavalla mallilla. Fyysisen ja tunnepuolen aktiivisuuden aikana älyllinen alavireisyys voi heikentää jonkun verran kykyä sopeutua ja joustaa. Voit olla hyvässä työvireessä, asiat loksahtavat kohdalleen ja tarmoa riittää viemään asioita eteenpäin hyvässä yhteishengessä muiden kanssa. Mutta tarmo ei siirry teoreettisiin asioihin, jotka vaikuttavat hankalilta tai joita mielelläsi siirrät tulevaisuuteen.

F+, T-, Ä-
Fyysisen aktiivisuuden kautta hoidat käytännön asioita, ne sujuvat hyvin, mutta silti et saa niin paljon aikaiseksi kuin toivoisit. Et saa ihmisiä helposti vakuutettua päämääristäsi ja kynnys ihmisestä toiseen on hieman korkea. Samoin henkinen vire on poissa jolloin  yhdistyneenä edellisiin, se kielii eloisuuden ja uudistamishalun puutteesta. Asiat menevät vähän konemaisesti.

F-,T+, Äx
Haluat hoputtaa itseäsi eteenpäin ja näet kirkkaasti mitä pitäisi tehdä, mutta koneistosi ei noin vain lähde mukaan. Palaa perusasioiden äärelle: oletko hyvin nukkunut, ravittu, puuttuuko sinulta jotain oleellista? Voit viettää kuumeisen touhukkaan päivän, jolloin sisälläsi kuohahtelee, mutta ulkoiset teot jäävät vaisummiksi. Kokoa rauhassa itseäsi, pidä paussi, rentoudu, jumppaa, anna aikaa kehollesi toipua ja latautua. Älä pakottaudu kiireen tai tilapäisten menojen huumaan äläkä yhtäkkisesti tee mitään puolihuolimatonta, harkitsematonta tai heikosti perustelua.

F-, T-, Ä-
Jos kaikki kolme viretasoa ovat passiivisella puolella, olet alamaissa, puhti on poissa ja aloitekyky vajavainen. Nyt ei kannata tehdä suuria suunnitelmia, ei yrittää ottaa liian isoja paljoa haukattavaksi eikä yrittää olla väkinäisesti iloinen muiden ihmisten seurassa. Aika sopii hiljaiseloon tai matalan profiilin pitämiseen. Älyn leikkaaminenkin voi olla nyt melko kuivaa, se toimii omillaan eikä ole sinällään kovin luovaa.

F+, T-, Ä+
Fyysinen ja älyllinen puoli aktiivisina tietää sähäkkää toimintaa, jolloin nopeasti ja vaistonvaraisesti vedät oikeista naruista ja saat asiat toimimaan sutjakkaasti. Mieli pudottelee ideoita helposti, säkenöit ajatuksia, suunnittelet spontaanisti tulevaisuutta ja voit olla liikeasioissa akuutisti kiinni. Mutta et saa tähän kaikkeen yhdistettyä muita ihmisiä, jolloin voit sählätä omin päin etkä ymmärrä parhaalla tavalla muiden lähtökohtia. Asioita voi hoitaa, mutta tunteet ovat jumissa.

F-, T+, Ä-
Tänä päivänä keho ja mieli ovat alamaissa ja tunnetaso taas vireä. Seuraus voi olla kyky liittoutua muiden kanssa, etsiä tukea, antaa tukea, mutta itse et yksin voi tehdä paljonkaan. Tämä päivä ei sovi jatkuvaan toimintaa tai kiireiseen työhön vaan asioita pitää jakaa ja yrittää löytää yhteistyökykyisiä ihmisiä vetämään asioita yhdessä. Fyysisen ja älyllisen tason passiivisuus voi viitata myös siihen, että olet ns. helppo nakki tänään, vieteltävissä, vietävissä, harhautettavissakin.

F-, T-, Ä+
Keho ja tunnetaso ovat passiivisia ja vain äly aktiivinen, jolloin sinun on helppo käyttää mielesi toimintoja ratkaisten asioita, pähkinöitä, ongelmia, mutta kovin suureen ulkoiseen toimintaa se ei kuitenkaan johda. Voit istua pitkään ja hartaasti omissa oloissasi sinulle mielenkiintoisten tehtävien parissa, mutta kuitenkin olet poissa yleisistä kuvioista ja toiminnan keskipisteestä. Jos olet älyllisen työn tekijä, voit kuitenkin olla suhteellisen aikaansaapa. 

F-, T+, Ä+
Nyt älyn ja tunteen voima näkyy, mutta suoritustaso on passiivisessa vaiheessa. Tämä merkitsee sitä, että olet muodikkaasti ”tunneälyinen”, mieli toimii intuitiivisesti ottaen huomioon sävyjä ja hienoja pikkupiirteitä. Olet sopivassa vireessä kulttuuriharrastuksille ja oman mielen virityksille. Älyn ja elämysten yhdistyminen voi kannustaa omaa luovuutta ja omintakeisuuden varassa tehtäviä asioita, mutta urheiluareenat saavat olla rauhassa. 

F+, T+, Äx
Toimintatarmoa ja siihen yhdistynyttä varmuutta ja vakaumuksellisuutta nyt löytyy, mutta äly on kriittisessä vaiheessa aiheuttaen arviointiongelmia. Voit olla korostuneen optimistinen, mutta sinun pitäisi tarkentaa asioita loppuun asti jotta voit olla varma, että asiat menevät vähänkään niin kuin haluat. Voit olla kahden vaiheilla ja sinuun voi vaikuttaa ulkoiset seikat, jotka sekoittavat selvät suunnitelmat. Tarkista, arvioi objektiivisesti ja kysy apua tarvittaessa asiantuntijoilta.

F+, T-, Äx
Hankala päivä, jolloin voit luottaa vain siihen, että oma selviäminen on kiinni vankasta itseluottamuksesta ja kyvystä olla itsenäinen. Et ole valmis antamaan ihmisille paljon itsestäsi ja olet epävarma, miten heidän kanssaan pitäisi menetellä, miten mennä vastaan. Siksi voit toimia melko epävarmasti, epäkohteliaasti tai arvaamattomasti. Yrität arvailla mitä muiden sisimmässä on menossa ja voit päätyä vääriin tuloksiin, joihin vaikuttavat omat jumiutuneet asenteet ja mieltymykset. Voi olla hyväksi pidättäytyä monesta aktiivisuudesta tai ratkaisuista tai arvioida tilanne kokonaan uudelleen.

F-, T-, Äx
Energiataso ja tunne-elämä ovat alavireisiä ja älyllinen puoli kriittisessä vaiheessa jolloin lopputulos voi olla se, että mitä tahansa teet, siitä tulee negatiivista palautetta tai asiat palautuvat luoksesi korjausta, tarkistusta varten. Tämä päivä kysyy kärsivällisyyttä ja tottumista siihen, että aina ei voi mennä hyvin. Varaudu pitkäpiimäiseen päivään, jolloin täytyy monen asian olla rauhassa tai niihin pitää puuttua vain lievästi ja mahdollisimman hyvän valmistelun jälkeen.

F+, Tx, Ä+
Menevä päivä, mutta epävarmuutta on ilmassa miten suhtautua taustalla piileviin tunnelatauksiin. Voit olla päättäväinen ja esiinnyt tietäväisenä ja varmana, mutta voi olla, että et onnistu haihduttamaan epäilyksiä siitä, että olet tekemässä oikeita ratkaisuja. Sinulla on sisäistä kaiherrusta tai vaikeutta valita miten edetä tai ketä valita yhteistyöhön, seuranpitoon tai kumppanuussuhteisiin. Aika valitsee puolestasi jos annat sisäisille tuntemuksillesi tilaa ja vapautta päästää herkimmät puolet valloilleen.

F+, Tx, Ä-
Riski se on tunneriskikin, joka voi merkitä katkeavaa ihmissuhdetta, piilevän ristiriidan muuttumista julkiseksi tai sisäisten asioiden paljastumista. Voit hyvin itseesi luottaen lähteä liikkeelle, mutta hoksottimet eivät tue sinua ja tunne-elämässä on kysymyksiä enemmän kuin vastauksia. Siksi päivästä voi muodostua työläs ja takkuinen. Voit vaikuttaa muista yksipuiselta tai taot päätäsi seinään turhan takia.

F-, Tx, Ä+
Nyt on päivä käsillä, jolloin et millään ymmärrä toisia ihmisiä tai ymmärrät väärin tai vain puolittain, jolloin paikattavaa tulee kovasti. Päivä voi olla täynnä selvittelyjä, korjauksia, tarkistuksia tai oikaisemista. Mikään ei ole mene heti putkeen koska olet vain ulkoisesti skarppi, mutta sisäinen taso on vaikeuksissa nähdä tarkkaan – se voi reagoida äärimmäisellä tavalla. 
Aika suosii vetäytymistä ja omien vahvuuksien keräämistä suojaksi ulkomaailman sekavuutta vastaan.

F-, Tx, Ä-
Olet tänään sellaisessa vireessä, että voit tehdä mitä tahansa, joka ei jatkossa osoittaudu siksi, mitä tänään luulit. Olet valmis seuraamaan muita, kuuntelemaan muita, jättämään asiat oman onnensa nojaan, mutta silti sinun pitäisi saada itsesi hereille näkemään ja kuuntelemaan mitä on  tekeillä. Parasta on olla yrittämättä mitään erityistä ja olla valmis tarkistamaan omia asenteitasi ja mieltymyksiäsi ja olemaan oppivainen ja valmis tarkistamaan mahdollisia omia puutteita

Fx, T+, Ä-
Tämä päivä korostaa taipumusta antaa omille subjektiivisille yllykkeille suuria vapauksia, jotka saattavat aiheuttaa outoja tilanteita. Voit joutua luopumaan jostain suunnitelmasta yhtäkkiä, ideat eivät kanna perille asti tai käytännön esteitä valuu tiellesi. Kehon kunto voi oireilla ja haluttomuutta, kykyä pitää asioita hyppysissä ja energian puutetta voi ilmetä. Siksi päivästä tulee ponneton ja asiat voivat hajota käsiin ennen kuin pääset tositoimiin. 

Fx, T+, Ä+
Tilanne on ristiriitainen. Älysi ja tunteesi pelaavat hienosti yhteen, mutta fyysinen minä on passiivinen. Mitä tehdä? Voit tuntea olevasi nerokas, täynnä oivalluksia, ihmisiä koskevia havaintoja ja elämyksiä, jotka vaikuttavat sinuun henkilökohtaisesti innostavasti. Mutta et ole vireessä tekemään vaikutusta toimivana ihmisenä, tekosi ja suunnitelmasi ovat eri paria ja se voi herättää epäluottamusta sinua kohtaan. Voit yrittää ole epätavallisin touhukas, mutta asiat eivät kypsy ihan loppuun asti..

Fx, T-, Ä+
Kroppasi reaktiot ja vaistot eivät parhaalla tavalla tue sinua nostaaksesi itsesi ylös pienestä masennuksesta tai saamattomuudesta. Voit piristää itseäsi muuten syventymällä johonkin mielenkiintoiseen älylliseen pähkinään tai lukemalla ahkerasti, mutta hermostosi ja mielesi taso on paljon korkeampi kuin tunteiden. Keholliset tuntemukset ovat kiikun kaakun, mutta energian loppuessa ne sammuttavat myös mielen kykyjä, joten tehtäväksi jää levätä.

Fx, T-, Ä-
Sisäiset elämykset eivät lähde tänään käyntiin eivätkä mielen kyvyt ole vireessä jolloin kriittinen fyysinen päivä voi merkitä tehottomuutta, halua palata johonkin hyvin yksinkertaiseen asiaan, joka ei vaadi paljon. Sääli jos yhtiösi vuosikokous tai tärkeä juhlapuhe osuu tälle päivälle...Saatat olla melko perusteellisesti haluton, motiivit eivät kannusta tarpeeksi yrittämään mitään uutta ja et oikein ole seuratuulellakaan etkä tiedä miten sinut otetaan vastaan. Hautova päivä.

Fx, T+, Äx
Kun kaksi kriittistä päivää osuu kohdakkain ja tunneolemus reuhtoo eteenpäin, voit olla vaarassa ”langeta” johonkin myöhemmin kaduttavaan tai epämiellyttävään kuoppaan. Tilaa suojelusenkeli tai skarppaa ajoissa. Nyt et voi oikein luottaa mihinkään varmaan. Luotettavin mittari olisi puhdas lapsenomainen tunne-intuitio, jos sen saisit esiin viattomasti. Päivä voi olla täynnä kommelluksia tai vakavampia häiriöitä aikataulussa, tavoitteiden heittelyssä tai kyvyssä ilmaista asioiden merkityksiä tarkasti ja täsmällisesti. Jos jatkat näin, sinulle voidaan tarjota altzheimer-testiä.

Fx, T-, Äx
Olet monella tasolla epävarma itsestä ja maailmasta, jossa elät ja se näkyy käytöksen vaihteluna ja äärimmäisyyksiin turvautumisena. Voit olla huolestunut ja oma itsearvosi miehenä/naisena on jokseenkin nollissa. Älä siis suotta asettaudu vaativan yleisön eteen tai yritä valloittaa uutta yleisöä! Saatat hapuilla asioita, sanoja ja tekoja, eikä mikään asetu kohdalleen helposti ja jäät tunnetasolla tyytymättömäksi ja epäluotettavaksi kumppaniksi. 

F+, Tx, Äx
Tämä on ehkä syöksyjen ja yllätyksellisten aloitusten päivä, täynnä oudoksi kääntyviä tilanteita, joita ei voi ennakoida. Mitä tahansa teet, se tulos on erikoinen ja outo joko sinulle tai kumppanillesi tai suuremmalle yhteisölle. Olet ymmälläsi ja voit pyörtää mielipiteesi ympäri tai pyytelet anteeksi jotain tekoa tai väärinkäytöstä. Ilmassa on paljon kysymysmerkkejä ja ristiriitaisia tunnelmia eikä puhdas järkikään voi suoraan kertoa, mitä pitäisi tehdä. Odota siis tilanteen selkiytymistä.

F-, Tx, Äx
Kun energiaa on vähän ja tunteet ja mieli ovat vaappumassa, on ympäristö valmis heikkouksien ilmentymiselle. Voit vajota johonkin, jota et toivo tai jota et osaa aavistaa johtuen ristiriitaisista toiveista, illuusioista ja alitajuisista yllykkeistä. Kuuntele itseäsi tarkoin, äläkä luota kaikkiin ihmisiin sillä kaikki ei ole miltä päältä näyttää. Kriisipäivä voi merkitä syviä vastakkaisia tuntemuksia älyn ja tunteiden kesken, jotka panevat sinut jäihin toistaiseksi. Tunneloukkaukset ovat mahdollisia.

Fx, Tx, Ä+
Älyn ollessa vireessä, mutta muiden kriisivaiheessa, voit yrittää ratkaista jotain suurempaa ongelmaa kädenkäänteessä toivoen nopeaa ja edullista tulosta. Mutta sitä ei todennäköisesti tule vaan yrität liikaa, riennät aikasi ja mahdollisuuksiesi edelle kärsimättömästi haluten päästä eteenpäin kohti suurempaa vapautta. Mielesi on vilkas ja tuottelias ja voit aiheuttaa monia mielialaan muutoksia ja fyysisen aktiivisuuden laskua ja nousua lyhyessä ajassa. Kuvittelemalla asiat valmiiksi, ehdollistat itseäsi uusiin kokemuksiin. 

Fx, Tx, Ä-
Mielesi on tyhjä ja voimaton ulkomaailman vaatimuksia ja pommitusta vastaan. Voit vaikuttaa tehottomalta tai väistelevältä, mutta se voi olla aivan oikea taktiikka selvitä. Yritä ratkaista välttämättömät asiat ja rutiinit jotta ne eivät tuota ongelmia, mutta väistä kaukaa kauaskantoiset asiat ja vaikeat kohtaamiset ihmisten kanssa. 

Fx, Tx, Äx
Päivä ei ole passiivinen vaan jyrkästi aaltoileva ja hajanainen. Fyysinen, tunneperäinen ja älyllinen tasosi on vaihtamassa maisemaa ja se voi merkitä olemuksesi rajajoen koettelemista. Olet monissa asioissa kahden vaiheilla yrittäen saada selvyyttä, mutta se voi karata käsistäsi kauemmaksi. Parasta on katsoa mitkä asiat ja millä luonnollisella tasolla menevät eteenpäin rajusti niitä pusertamatta. Siellä voi olla elämän luonnollinen liike – tartu siihen.

  | pages powered and designed by aboanet